Christelijke Tinaarlo MuloIn de Haagsche Courant van 31 januari 2004 heeft het onderstaande ingezonden stuk gestaan in de rubriek Stadskinderen:

Na de afscheidsavond in 1963 in de Adventkerk aan de Hengelolaan en de daarbij behorende overhandiging van het getuigschrift brak er na de dr. Albertschweitzerschool een nieuwe periode aan: het voortgezet onderwijs.
De uiteindelijke keuze werd de Morgenstond-Mulo /Tinaarlo-Mulo in de Tinaarlostraat.
In augustus stonden alle brugpiepers in de hal van deze school om te horen in welke klas ze waren ingedeeld. Ook maakten ze al kennis met de leraren en leraressen waarvan de volgende namen me zijn bijgebleven: De heren Scherpenzeel, Mollema, Visser, Looyenga, de Zwart, Galjema, de Boer, Deunhouwer , den Engelsen en de dames van Hilten, Woerkens en de Vries.
De Mulo was verdeeld in een A- en een B-stroom. Al snel bleek dat ik over een handelsgeest moest beschikken. De algebra- en meetkundelessen van Blackie staan mij nog erg goed bij. Regelmatig stond je voor paal voor de klas als je de overliggende hoeken niet kon berekenen. De lessen handelsrekenen van de heer Galjema bleven mij beter bij.
De lessen Frans van monsieur Pecheur leverden niet altijd voldoendes op. Elke maand kregen we een multoband mee met alle repetities. Deze moest getekend weer worden ingeleverd. Soms legde je de multoband onder het hoofdkussen van je ouders zodat je pas símorgens even stevig aan de tand werd gevoeld want je had natuurlijk alleen de goede cijfers genoemd.
Ook de Duitse taal was best wel moeilijk. Mevrouw van Hilten liet leerlingen ís avonds naar haar flat komen bij de HEMA aan de Leyweg om leerlingen bij te werken. En dat deed ze helemaal voor niets inclusief limonade en een koekje. Van de heer Deunhouwer kregen we tekenen. Wat kon die man goed tekenen. Regelmatig stond er een tekening op het bord van een tophit uit die tijd. De tekening van Little red rooster is mij bijgebleven. Mick Jagger zat met zijn hand in een broodrooster en dan die relatief grote mond erbij getekend. Prachtig!!
De heer Mollema gaf schrijfles. Hij had altijd een bepaalde uitdrukking. Iets met tik en nog wat. Helaas is de heer Mollema omgekomen bij een brand. De heer de Boer gaf natuurkundeproefjes. en stond erom bekend dat er wel eens wat mislukte. De heer Looyenga gaf later boekhouden en stond bekend om zijn altijd te ruime broeken. Ook had hij iets met Bakkum.
Mevrouw van Woerkens gaf Engels en was een heel lief mens. De heer van Scherpenzeel was directeur. Daar had je nooit veel mee te maken.
De heer Hamel was de conciŽrge. Daar kon je beter maar niet mee te maken krijgen want dat betekende werken. Toch was het een geschikte peer.
De gevolgde judolessen bij Kagawa op het Laagveen kwamen soms wel eens van pas om van je af te bijten. Een klasgenoot ,Rob Zandstra, wilde het gevecht wel eens aan en dat heeft hij geweten. Nooit meer last van hem gehad. Waar je wel last van kon hebben waren de wat oudere jongens in je klas: Diederick van Regenbogen en Bram Haitsma. Ik kan mij nog goed herinneren hoe Bram achter mij aankwam nadat ik hem tijdens de werkweek met dennenappels had bekogeld.
De meisjes uit de klas hadden meer oog voor de oudere jongens. Mijn stille jeugdliefde zat in de B-klas. Het is alleen maar met kijken gebleven en daar kreeg je het al warm van. Op 17 juni 1967 behaalde ik mijn Mulo-A-diploma. Het examen werd afgenomen in het gebouw aan de Eindstede. Mijn buurman van Kampen , PTTíer, was net met zijn vrouw in een Messerschmidt vertrokken naar het buitenland. Op de dag van mijn examen kwam het verschrikkelijke bericht dat beiden waren verongelukt op een rotonde, aangereden door een Mercedes.
Na de Mulo volgde de Handelsdagschool (Economische School) aan de Waldeck Pyrmontkade. Daar ging je dan op de solex naar toe. Vervolgens naar de Thorbecke Scholengemeenschap om het HBS-A-diploma te behalen. In 1973 studeerde ik af aan de Pedagogische Academie aan de Diamanthorst en ik ben nu werkzaam als ICTíer aan de obs Erasmus aan de Ambachtsgaarde.


De onderstaande foto's zijn genomen in de vierde klas van de Morgenstond Mulo.4e klas MULO Tinaarlostraat april 1967
Achterste rij staand van links naar rechts:
Rolande Sijtema, Lijdia Daudey, Meester Scherpenzeel, Carola Tuit, Rob Nihot, Mady Leunisse, Meester de Boer, Diederick Regenbogen, Bram Haitsma, Ellie Troost, Rozemarie Boone.
3e rij: Ankie de Jong, Marian Verwijs, Joyce Worthington,Meester Looijenga, Greta de Vries, Swanneke Swieringa.
2e rij: Lettie Krapels, Mary Roel, Henk Monterie, Rob van Leer, Hans Schermer.
voorste rij: Jaap Rotte, Roosje Barneveldt, Gerda Ros, Edith van Kesteren.De schoolkrant van de Tinaarlo Mulo heette de Schakel. In mei 1967 kwam het 2e nummer uit, na een proefexemplaar. Daarin stond het volgende stukje als het over waarden en normen van toen gaat:

In de tuin van onze school broedde een houtduif. Personeel en leerlingen hadden er plezier in, hoe de vogel zich kennelijk op z'n gemak voelde.
Helaas, onze jeugd toonde z'n negatieve, ja zelfs sadistische kanten. Het nest is leeg, de eieren zijn stukgegooid tegen de ruiten en de vogels zijn gevlogen.
Natuurlijk beschuldig ik niemand persoonlijk. Alleen dit: waakt tegen negativisme en sadisme. Deze mentaliteit bracht eenmaal een zekere Hitler aan de macht.
K.V.

De inhoud van deze Schakel bestond verder uit:
  • Een sportverslag van een schoolkorfbaltoernooi door Gerard Bouman uit 3a.
  • De Bluescorner door Adri den Engelsman uit 3a
  • Mode door M.F.
  • Rusland(2) door Jaap Rotte uit 4b
  • Historie met een kleine "HA" door H.Mollema (een leraar bij een brand omgekomen)
  • De Paardensport door Jaap van Andel uit 3a
  • Hoe Karin met de politie in aanraking kwam door Jorina van Raalte uit 2b
  • Puzzelhoek door leraar H.Geleijns
  • De lijst van eindexamenkandidaten


Deze foto komt van www.schoolbank.nl


Deze foto komt van www.schoolbank.nl


Stuur uw foto's en herinneringen op naar het onderstaande e-mailadres: nihotdog@online.nl