Les 1: Paddestoelen

Bron: Leefwereld groep 6 Uitgeverij Jacob Dijkstra

Bewerkt door meester Rob van OBS Erasmus in Den Haag
-------------

Paddestoelen zijn eigenlijk schimmelplanten. Je ziet er maar een deel van. Het grootste deel groeit onder de grond, als een vlechtwerk van heel fijne witte draadjes. We noemen dat vlechtwerk de zwamvlok. Deze heeft allemaal grijze, pluizige draadjes met steeltjes en knopjes. Zo'n steeltje met een knopje is een mini-paddestoel. In het knopje zitten sporen, net als in een grote paddestoel. Paddestoelen zijn grote sporendozen. Die sporendozen noemen we vruchtlichamen. In het vruchtlichaam groeien de sporen als een soort puistjes op een velletje dat kiemvlies heet. Dat kiemvlies groeit ook in paddestoelen met een hoed. Het zit in de hoed opgevouwen in allerlei plooien en vouwen. Anders past het er niet in. En hoe groter het kiemvlies is, hoe meer sporen er op kunnen groeien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel paddestoelen met een steel hebben plaatjes in hun hoed. Ook zijn er paddestoelen met buisjes in hun hoed. Bij de zeldzame stekelzwammen zit het kiemvlies op de stekels. Sporen zijn zo licht dat zelfs het kleinste stukje wind ze al wegblaast. Ze kunnen heel lang in de lucht blijven zweven en waaien dan overal heen. Je ademt ze ook regelmatig in, maar daar word je niet ziek van. broedknoppen. Als de grond vochtig genoeg en niet te koud is, groeit er uit een broedknop een paddestoel. En dat gaat soms heel vlug. Dat is goed te zien bij de stinkzwam waar in een halve dag uit een broedknop een paddestoel groeit. Die paddestoel heeft meteen al weer rijpe sporen. Ze zitten boven op de steel in stinkend slijm. Vliegen vinden dit slijm erg lekker en smullen ervan. De sporen blijven aan hun pootjes kleven en komen zo weer op andere plekjes terecht. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn ook heel veel paddestoelen zonder steel en hoed. Kijk maar eens naar een koraalzwam, een knotszwam of naar het mooie geweizwammetje. Bij deze zwammen zit het kiemvlies aan de buitenkant. Bij bekerzwammen zit het kiemvlies aan de binnenkant van de kom. Van hieruit worden de sporen weggeschoten. Sommige paddestoelen bewaren de sporen in hun buik. Als de sporen rijp zijn, barsten ze open. Miljoenen sporen stuiven dan in wolken de lucht in. Onze grootste stuifzwam is de reuzebovist. Die kan wel zo groot worden als een tafeltje. Het paddestoelenrijk telt heel veel soorten, van champignons tot trilzwammen, van boleten tot korstzwammen. Korstzwammen lijken in de verste verte niet op paddestoelen. Toch horen ze ook bij het paddestoelenrijk.

 

 

 

 

 

 

 

-------------